به گزارش پایاگاه خبری جامعه خبر، سردار عباسعلی محمدیان، فرمانده نیروی انتظامی استان البرز با اشاره به این که سلامت و امنیت دو نعمت اصلی خداوند هستند گفت: هرکدام از این ها نباشد جامعه دچار مشکل می شود. از اینرو نیروی انتظامی علاوه بر تامین امنیت جامعه، در وضعیت شیوع بیماری کرونا نظارت بر اجرای برخی از پروتکلهای بهداشتی مثل استفاده اجباری مردم از ماسک در محیط های عمومی یا کنترل مبادی ورودی و خروجی شهرها برای رفت و آمدهای غیرضروری و یا استفاده نکردن ماسک در داخل خودروها، را برعهده دارد.
*ابتلای ۱۸۰ نیروی ناجا به ویروس کرونا
وی افزود: به طور مثال کنترل تردد خوردروها در بزرگراه ها در ایام عید نوروز برای کاهش بیماری بسیار موثر بود. همچنین حفظ سلامتی پرسنل نیروهای انتظامی به خودی خود بسیار حائز اهمیت است زیرا انجام وظیفه توأم با همزیستی با بیماری کرونا به شکلی که لطمه ای به کار نزند و انجام وظیفه را تعطیل نکند کار دشواری است. اما متاسفانه تا کنون در استان البرز۱۸۰ نفر از پرسنل و مأموران مبتلا شدند و چهار نفر از آن ها را از دست دادیم.
فرماندهی نیروی انتظامی استان البرز با اعلام اینکه در این استان پلیس امنیت اقتصادی تشکیل شده است اظهار کرد: این اقدام با دستور فرماندهی کل ناجا و با هدف مقابله با افراد سودجو و خائن، به ویژه قاچاقچیان کالاهای اساسی که به معیشت و بازار تولیدات داخلی لطمه وارد می کنند تشکیل شده است.
*کمبود نیروداریم/ روزی ۲۴۰۰ ماموریت ثبت می شود
رئیس پلیس سابق اداره آگاهی تهران بزرگ اظهار کرد: حوزه فعالیت پلیس نیروی انتظامی بسیار وسیع است و کنترل و رسیدگی به پرونده های مربوط به جرائم اعتیاد، سرقت، فضای مجازی و… از آن جمله است که در این مورد با کمبود پرسنل نیروی انتظامی روبرو هستیم. به طور مثال در حوزه مأموریت۱۱۰در طول۲۴ ساعت بیش از ۲۴۰۰ مأموریت عملیاتی انجام میدهیم که در برخی موارد باتوجه به اینکه در زمان پرترافیک تماس های مردمی ( ۱۰ صبح تا ۲بعدازظهر و از ۴بعدازظهر تا ۱۰ شب) با مشکلاتی مثل ترافیک و شلوغی معابر مواجه می شویم و امکان تاخیر مراجعه وجود دارد.
فرمانده نیروی انتظامی استان البرز با بیان اینکه مردم توقع دارند تا برخوردهای قهری و جدی با متهمان جرائم انجام شود گفت: در این موارد محدودیت قانونی داریم. بعنوان مثال ما اشرار را دستگیر می کنیم اما فردا مجددا آزاد می شوند این موارد همه نشان از کمبودها و کوتاهی ها است اما عدم تناسب رشد استان با امکانات انتظامی بزرگترین مشکل استان است. زیرا این استان یک استان مهاجر پذیر و یکی ازچهار استان با جمعیت جوان کشوراست.
*همدلی مردم با پلیس کاهش یافته است
در ادامه این برنامه علی ناصری، روانشناس اجتماعی گفت: از منظر روانشناختی واقعیت اصلی این است که افراد بزهکار درست در سنینی که لازم بوده است یعنی دوران طفولیت آموزش و پرورش مناسبی نداشته و آموزش های شهروندی و مهارت های زندگی را دریافت نکرده اند و به این ترتیب در دهه ها و برهه های بعدی زندگی هم بازخورد مناسبی از آن ها دریافت نمی کنیم. به عقیده کارشناسان، آموزش یک امرفرابخشی است و خانواده، آموزش و پرورش، دانشگاه ها و تمام مراجع تربیتی و آموزشی کشور در این امر دخیل هستند.
دکتر ناصری افزود: تحقیقات نشان داده است عموما افرادی که به زندانها راه می یابند بیش از سه مرتبه زندان را تجربه کرده اند و پیش از این هم دچار جرمهای متعددی شدهاند. سوال این است که همه افراد جامعه با آسیب ها و مشکلات اجتماعی زیادی روبرو هستند اما چرا اکثر آن ها حتی یکبار هم دچار لغزش و زندان نمی شوند؟ جواب این است که برخورد درست با مسائل اجتماعی باید به طور نظاممند دربستر زمان به افراد آموزش داده شود تا یاد بگیرند درمقابل چالش ها و آسیب های زندگی چگونه برای خود و جامعه مثمرثمر باشند.
این استاد دانشگاه با اشاره به دشواری مسئولیت پلیس گفت: حلقه واصل وزارت کشور، قوه قضاییه و مردم، نیروهای انتظامی هستند. و به علت ارتباط با آحاد مردم پلیس می تواند درحوزه آموزش عمومی نقش مهمی داشته باشد.
این محقق حوزه روانشناس مسأله بعدی را احساس همدلی بین مردم و پلیس دانست و گفت: به نظر می رسد در حال حاضرهمدلی و همراهی مردم با نیروهای انتظامی بسیار کم رنگ شده است. کاهش همدلی مردم با ماموران نیروی انتظامی به معنی این است که خود را به جای آنها قرارنمی دهند و از منظر آنها به دنیا و اتفاقات نگاه نمی کنند. مثلا اگر مردم خود را به جای پلیس راهنمایی و رانندگی قرار دهند شاید قضاوت هایشان درقبال جریمه های رانندگی تغییر کند و یا اینکه دیگر در جاده ها برای اطلاع از حضور پلیس به هم علامت ندهند.
ناصری افزود: وقتی درک متقابل بین دو گروه ایجاد شود و مردم درک کنند که چه خطراتی آن ها و جامعه را تهدید می کند، و پلیس چگونه امنیت را برقرار می کند، امنیت روانی هم حاکم میشود. از سوی دیگر در بحث همدلی زمانی که مردم محدوده وظایف نیروی انتظامی را نمی دانند انتظاراتشان هم افزایش می یابد. این معضلی است که به علت ارتباط یکسویه رخ می دهد. مسئولین ناجا باید بداند که تنها دستگیر کردن اشرار کفایت نمی کند بلکه در کنار آموزش های عمومی، اطلاع رسانی کافی در حیطه فعالیتها و وظایف به ایجاد درک بهتر در مردم کمک می کند.
وی با اشاره به افزایش خشونت گفت: درکنار همه این موارد باید بدانیم که پرخاشگری در بستری از شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی شکل می گیرد. کاهش خشونتگرایی نیاز به عزم عمومی دارد البته بخشی از آن هم به کمک مشاوران و روانشناسان قابل درمان است.
*تنوع قومیتی ریشه بسیاری از جرائم است
در بخش دیگری از گفتگو دکتر طاهره جعفری، جامعه شناس، درپاسخ به این پرسش که آیا تنوع قومیتی و جمعیتی در البرز و نبود پیوستگی فرهنگی می تواند علت وقوع جرائم دراین استان باشد، اظهارداشت: بله این درست است زیرا هیچکس تعهد لازم به جامعهای که بومی آن نیست را در خود احساس نمی کند. هم اکنون البرز به خوابگاه تهران تبدیل شده واین کمبود احساس تعلق به اقلیم را می توان عامل بخشی از بیاعتمادی بین مردم و پلیس عنوان کرد.
*نواقص بین سازمانی و قانونی در مقابله با مجرمین باید رفع شود
این محقق و نویسنده به اهمیت ارتباط و اعتمادسازی نهادهای اجتماعی با مردم اشاره کرد و افزود: برای مردم مهم نیست که نیروی انتظامی مسئولیت خود را به خوبی انجام داده است یا خیر بلکه به نتیجه نهایی فعالیت ها توجه دارند. برای آن ها قابل قبول نیست که فرد بزهکاری که امروز دستگیر شده است، فردا دوباره آزادانه به خلاف خود ادامه می دهد. این حس بدی به آن ها منتقل می کند و اعتماد را از بین می برد. مردم نمی توانند وظایف دستگاه های مختلف را تفکیک کنند زیرا می خواهند در انتها شاهد برقراری نظم و قانون و امنیت باشند. در اینجا اگرمسائل بین نهادی، مشکل ساز هستند باید حل شوند و نقایص سازمانی یا قانونی که دربرخورد با بزهکاران وجود دارد باید برطرف شوند.
این جامعه شناس گفت: به غیر از این در بخش آموزش، رسانه ها هم باید فرصتی در اختیار جامعه شناسان و روانشناسان قرار دهند تا از طریق رسانه بتوان آموزش های لازم را به آحاد مردم منتقل کنند. افراد بزهکار و یا خانواده های آن ها را می توان تحت آموزش های صحیح شهروندی قرار داد و اینکه ناامید باشیم که این قشر از جامعه اصلا مخاطب رسانه ملی نیستند نمی تواند مانع از انجام وظیفه اطلاع رسانی و آموزش رسانه باشد.
وی ادامه داد: همچنین تغییر نگرش جامعه به پلیس از دیگر وظایف رسانه است. متاسفانه نمی توان انکار کرد که جامعه به جای کمک به پلیس با مجرم هم نوایی می کند مثل زمانی که در جاده ها حضور پلیس را به مجرمان رانندگی اطلاع می دند. در ایجاد همدلی بین مردم و پلیس باید توجه داشت که پلیس در رسیدگی به جرائم و حضور در صحنه جرم سرعت عمل داشته باشد. مساله بعدی ایجاد ارتباط دوستی از طریق رسانه و شبکه های ارتباطی با مردم است که از همان طریق اطلاع از فعالیت های پلیس و سختی های کار پلیس و تلخی های کار منتقل می شود.
*معتادان متجاهر البرز به ۱۳ هزارنفر رسید
سردار محمدیان با تایید نظرات کارشناسان برنامه افزود: ۴۸% بزهکارانی که دستگیرمی شوند اغلب دارای سابقه کیفری هستند و حتی برخی دوبار یا بیشتر دستگیر شده اند. سابق بر این دراستان البرز ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ معتاد متجاهر وجود داشت که این تعداد در سال ۹۸ به ۱۳هزار نفر رسیده است و حتی برخی از آن ها هشت بار دستگیر شده اند. اما پلیس خستگی ناپذیر است و همچنان به وظیفه خود عمل می کند زیرا حق را به مردم می دهد و نقص قانون نمی تواند باعث شود که ما وظیفه خود را ترک کنیم. تا زمانی که بزهکاران هستند ما هم اقدام به مواجهه و دستگیری آن ها می کنیم.
وی افزود: همدلی مردم با پلیس تا حدی وجود دارد اما نه آنچنان که پاسخگوی نیاز پلیس باشد. مردم باید به عنوان یک ضلع از مثلث تامین امنیت نقش بیشتری ایفا کنند. همچنین وقوع سالانه ۳۴۰ نزاع دراستان البرزخبر از افزایش ناآرام و بالا بودن میزان عصبی بودن در افراد میدهد. پلیس درپیشگیری این گونه نزاع ها نمی تواند نقشی داشته باشد بلکه این مسئولیت آموزشی و درمانی کارشناسان روانشناس و جامعه شناس است که به مردم آموزش حل مساله دهند. البته این که پلیس به اطلاع رسانی فعالیت ها بپردازد خوب است اما از سویی امکان دارد انتشار روال کارآگاهی ها و کشف جرم به صورت یک آموزش برای بزهکاران درآید.
*باید با مردم شفاف گفتگو کرد
سردار محمدیان ضمن تشکر از مردم ادامه داد: بیش از۴۰ درصد از موفقیت پلیس در رسیدگی به جرائم به کمک مردم و در حوزههایی که مردم درگیر هستند مثل گزارشات مردمی در خصوص احتکار و قاچاق اتفاق افتاده است. در گذشته آمار کشته شدگان جاده ای اعلام نمی شد اما امروز با اطلاع رسانی این آمار شاهد کاهش معنی دار قربانیان جاده ای از ۲۸هزار به ۱۳ هزار هستیم که امید است روز به روز کاهش یابد. در جرائم دیگر هم نباید پنهانکاری وجود داشته باشد و مردم به طور شفاف در جریان اتفاقات جامعه باشند تا بتوان برای پیشگیری روی آن ها حساب کرد.
فرمانده نیروی انتظامی استان البرز افزود: ماموریتهای نیروی انتظامی دراستانی مثل البرز به حدود ۶هزار مورد می رسد و ما سعی کردیم که سطح تماس را به سمت هوشمندسازی انتقال دهیم تا هم در پیشگیری و هم رسیدگی در صورت وقوع جرم پیشدستی کرده باشیم و انشالله در آینده نزدیک شاهد آثار این اقدامات خواهیم بود.