آیا می‌توان بدون پرداخت مالیات، خودرو را فروخت؟ - جامعه خبر
×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

false
true
true
آیا می‌توان بدون پرداخت مالیات، خودرو را فروخت؟

آیا می‌توان بدون پرداخت مالیات، خودرو را فروخت؟

فروش خودرو در ایران همواره با مسائل قانونی و مالیاتی مختلفی همراه بوده است. یکی از مهم‌ترین هزینه‌هایی که هنگام نقل و انتقال خودرو باید پرداخت شود، مالیات نقل و انتقال خودرو است و افرادی که قصد خرید و فروش خودرو دارند، این سوال را مطرح می‌کنند که آیا می‌توان بدون پرداخت این مالیات، خودرویی را فروخت؟ آیا راهی برای عدم پرداخت مالیات وجود دارد؟ در همین راستا در این مطلب قصد داریم به بررسی تمام ابعاد این موضوع بپردازیم و اطلاعاتی جامع درباره مالیات نقل و انتقال خودرو ارائه دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

مالیات خودرو چیست و چرا باید آن را پرداخت کرد؟

مالیات نقل و انتقال خودرو از انواع مالیات‌هایی است که دولت برای جبران بخشی از کسری بودجه و تامین هزینه‌های عمومی دریافت می‌کند. در واقع، هنگام فروش خودرو، پس از آنکه فرم خام مبایعه نامه خودرو را پر کردید، مالک خودرو یعنی فروشنده موظف است که مبلغی را تحت عنوان مالیات نقل و انتقال بپردازد تا مراحل قانونی خرید و فروش به درستی انجام شود.

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که مالیات نقل و انتقال خودرو فقط برای قشر خاصی است یا برخی خودروها از این مالیات معاف هستند؛ اما طبق قوانین، تمام کالاهایی که خرید و فروش می‌شوند، مشمول مالیات هستند و خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو برای همه مالکان آن‌ها الزامی است و بدون پرداخت آن، امکان تعویض پلاک و انتقال مالکیت وجود ندارد.

آیا پرداخت مالیات نقل و انتقال برای تعویض پلاک الزامی است؟

عدم تعویض پلاک از مهم‌ترین چالش‌هایی است که در صورت عدم پرداخت مالیات خودرو با آن مواجه می‌شوید. در پاسخ به این پرسش که آیا پرداخت مالیات نقل و انتقال برای تعویض پلاک الزامی است، باید بگوییم که بله؛ بدون پرداخت مالیات، تعویض پلاک خودرو ممکن نیست. طبق قوانین جدید، تمام مراحل مربوط به نقل و انتقال خودرو اعم از دریافت نوبت تعویض پلاک، انتقال مالکیت و دریافت سند، فقط پس از پرداخت مالیات امکان‌پذیر خواهند بود.

در گذشته، پرداخت مالیات خودرو به‌صورت غیرمستقیم انجام می‌شد؛ بدین‌صورت که پس از ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی، بخشی از هزینه‌های پرداختی شامل مالیات بود. اما اکنون، با تغییر رویه و دیجیتالی شدن فرایندها، فروشندگان موظف هستند که قبل از هرگونه مراجعه به مراکز تعویض پلاک، مالیات مربوطه را از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند.

مالیات نقل و انتقال خودرو چقدر است و برعهده کیست؟

آیا می‌دانید پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو با کیست؟ در پاسخ به این پرسش و اینکه این مالیات چگونه محاسبه می‌شود، باید بگوییم که میزان مالیات نقل و انتقال خودرو با توجه به نوع خودرو، داخلی یا خارجی بودن آن و ارزش روز بازار تعیین می‌شود. برای اطلاع از میزان مالیات خودروهای خاص می‌توانید به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید و با وارد کردن اطلاعات خودرو، میزان دقیق مالیات را استعلام بگیرید.

همچنین، موضوع دیگری که باید به آن توجه کنید، این است که طبق ماده ۳۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده، مالیات خودروهای صفرکیلومتر بر عهده شرکت‌های خودروساز، واردکنندگان و مونتاژکنندگان است. به این معنا که هنگام خرید خودرو صفر از کارخانه، مالیات آن از قبل پرداخت شده است و خریدار نیازی به پرداخت آن ندارد. این در حالی است که اگر خریدار خودرو صفر را مجددا بفروشد، باید مالیات آن را شخصا پرداخت کند. میزان مالیات خودروهای صفر نسبت به خودروهای کارکرده بیشتر است و بر اساس قیمت خودرو و مدل آن، درصدی از ارزش خودرو به‌عنوان مالیات تعیین می‌شود.

نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو

امروزه پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو به‌صورت کاملا اینترنتی انجام می‌شود و نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی نیست. شاید از خود بپرسید که نحوه پرداخت مالیات خودرو چگونه است؟ برای پرداخت مالیات کافی است که مراحل زیر را طی کنید:

  • وارد سامانه مالیات بر نقل و انتقال خودرو به نشانی tax.gov.ir شوید.
  • گزینه مودی مالیاتی (فروشنده) را انتخاب کنید.
  • وارد حساب کاربری خود شوید یا اگر حساب ندارید، ثبت‌نام کنید.
  • اطلاعات خودرو و مالک را در محل مربوطه بنویسید و گزینه محاسبه مالیات را بزنید.
  • در این مرحله، مبلغ مالیات نمایش داده می‌شود. حالا می‌توانید با استفاده از درگاه بانکی، مالیات را بپردازید.
  • در آخرین مرحله نیز رسید پرداخت مالیات را دریافت کنید و آن را برای تعویض پلاک به همراه داشته باشید.

پس از پرداخت مالیات، امکان دریافت نوبت تعویض پلاک نیز در همان سامانه فراهم شده است. البته، علاوه بر این سامانه می‌توانید از طریق سایت آیتول برای پرداخت مالیات اقدام کنید. خدمات سایت آیتول متنوع هستند و شما این امکان را دارید که برای پرداخت خلافی خودرو با آیتول نیز اقدام کنید.

آیا راهی برای فروش خودرو بدون پرداخت مالیات وجود دارد؟

خیلی از افراد به دنبال راهی برای فروش خودرو بدون پرداخت مالیات هستند. این در حالی است که پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو اجباری است و هیچ راه قانونی برای دور زدن آن وجود ندارد. اگر مالیات پرداخت نشود، نام فروشنده در لیست بدهکاران مالیاتی قرار می‌گیرد و ممکن است ممنوع‌الخروج شود. ناگفته نماند که در صورت عدم پرداخت مالیات، امکان تعویض پلاک و انتقال مالکیت خودرو وجود نخواهد داشت.

در صورت خرید و فروش غیررسمی و بدون تغییر مالکیت در سیستم، فروشنده همچنان مالک قانونی خودرو محسوب می‌شود و مسئولیت‌های آن مثل خلافی، تصادفات و … بر عهده او خواهد بود.

نکات مهم درباره مالیات نقل و انتقال خودرو

جهت پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو نیاز است تا به چند نکته مهم توجه کنید تا با مشکل مواجه نشوید. اولا، از سال ۱۴۰۱، پرداخت مالیات و دریافت نوبت تعویض پلاک هم‌زمان از طریق سامانه مالیاتی امکان‌پذیر است. از سوی دیگر، بدهکاران مالیاتی اجازه خروج از کشور را نخواهند داشت و ممکن است محدودیت‌های دیگری نیز برای آن‌ها اعمال شود. لازم به ذکر است که مالیات نقل و انتقال با عوارض سالیانه خودرو تفاوت دارد و باید جداگانه پرداخت شود. همچنین همان‌طوری که بیان کردیم، پرداخت مالیات به عهده فروشنده است و بدون پرداخت آن، امکان انتقال مالکیت وجود ندارد.

حرف آخر

فروش خودرو بدون پرداخت مالیات غیرممکن است و برای نقل و انتقال رسمی، فروشنده باید ابتدا مالیات مربوطه را پرداخت کند. این مالیات بر اساس ارزش خودرو محاسبه می‌شود و از طریق سامانه مالیات نقل و انتقال خودرو قابل پرداخت است. در صورت عدم پرداخت، انتقال مالکیت انجام نمی‌شود و فروشنده با مشکلات متعددی مواجه خواهد شد. پس اگر قصد فروش خودرو را دارید، ابتدا مالیات نقل و انتقال را پرداخت کنید تا فرایند معامله بدون مشکل انجام شود.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false